Slagerij Vet Wild

Tijdens het jachtseizoen heeft Slagerij Vet u een breed assortiment te bieden. Daartoe behoren onder andere haas, wild zwijn, hert en ree.

 

Van het grofwild verkopen wij bout, rug en koteletten. De haas kunt u aanschaffen in zijn geheel, maar Slagerij Vet verkoopt ook hazerug en hazebout.

 

Uiteraard verkopen wij ook haze-, ree- herte- en zwijnspeper, om ook de klanten die wat kleinere porties wensen te kunnen voorzien.

 

Jachtseizoen      

Hieronder een opsomming van de verschillende data.

Wilde eend: van 15 augustus tot 31 januari.

De wilde eend komt in heel Europa voor, vooral in waterrijke gebieden. De eend heeft een gewicht van 450 tot 700 gr. Heeft een lichtrode tot donkerrode vleeskleur. De jonge wilde eend is geschikt voor de bereiding in zijn geheel.

Fazant: van 15 oktober tot 31 januari.

De fazant komt in heel Europa voor. De fazant is in de Romeinse tijd in noord Europa geïntroduceerd. De fazantenhaan herken je aan zijn kleurrijke verendek en sporen aan de poten. De hennen zijn kleiner van stuk en hebben een minder uitbundig verendek. Hennen zijn fijner van structuur. Het borstvlees heeft een geelrose vleeskleur, het vlees van de bout is licht purperrood.

Patrijs: van 1 september tot 31 december.

De patrijs komt in heel Europa voor. De grijze patrijs komt bijna niet meer voor in Nederland. Op dit moment is er voldoende aanvoer van de roodpootpatrijs uit Schotland. Het borstvlees is geelrose van kleur en heeft een heel fijne structuur.

Duif: gehele jaar.

De houtduif komt met name voor aan de bosrand. Als het graan rijp is, is er een grote trek naar de graanvelden. De duif is een ondergewaardeerd stuk wild. Met name de jonge duif op karkas bereid is een delicatesse. Het borstvlees heeft een purperrode kleur. De jacht is het gehele jaar geopend. De grootste aanvoer is van 1 juli tot eind september.

Houtsnip: van 15 oktober tot 31 december.

De houtsnip komt in heel Europa voor.  Maar is heel moeilijk te bejagen. De handel van Nederlandse snippen is niet toegestaan. De houtsnip komt wel op kleine schaal uit Schotland. Houtsnip heeft een heel eigen smaak. Borstvlees is licht purperrood.

Haas: van 15 oktober tot 31 december.

Komt met name voor in landbouwgebieden en in geringere mate in bos en heide. Hazenvlees heeft een heerlijke smaak. Vooral vlees van jonge haas op karkas bereid is een delicatesse. De haas weegt ca. 2000 gr. per stuk. Heeft een fijne structuur vlees met een purperrode vleeskleur. Voor een goede smaak is van belang de haas te laten besterven.

Wild konijn: gehele jaar.

Het wilde konijn komt in heel Europa voor. De stand is heel gevarieerd. Het konijn is neutraler van smaak. Het gewicht van een konijn is ca. 900 gr. Het vlees heeft een fijne structuur met een purperrode vleeskleur. De jacht is het hele jaar open. Konijnen kunnen veel schade aanrichten aan landbouw en duingebieden.

Edelhert: van 1 augustus tot 28 februari.

Het edelhert komt in heel Europa voor. De bouw van het hert vanuit de verschillende gebieden kan sterk variëren. Ook het geslacht en de leeftijd geeft een verschil in structuur en smaak. De vleeskleur is purperrood en de structuur afhankelijk van het geslacht en leeftijd.

Nieuw Zeelands hert: gehele jaar.

Het edelhert wordt ook gekweekt. De herten worden grootgebracht en geslacht. Het voordeel is een gelijkmatiger kwaliteit van vlees. Het vlees heeft een purperrode kleur. De smaak is echter neutraler van smaak dan de wilde edelherten.

Hertenkalf: van 1 augustus tot 28 februari.

Het kalf van het edelhert is een delicatesse. Het vlees is fijn van structuur en smaak. De kwaliteit constant. Het vlees heeft een purperrose vleeskleur. De aanvoer is onregelmatiger en de aanvoer kleiner.

Ree: van 1 januari tot 15 maart, 1 mei tot 1 oktober.

Het ree komt in heel Europa voor. Het is het fijnste stukje wild. Met name de jonge reeën. Ze hebben een fijne vlees structuur met een purperrode kleur. En verfijnde smaak. De jacht op geiten is van 1 januari tot 15 maart. De jacht op reebokken van 1 mei tot 15 september.

Wild zwijn: van 1 juli tot 28 februari.

Wild varken, komt voor in bosgebieden met name de Veluwe. Mooie purperrose vleeskleur. De smaak en de structuur zijn sterk afhankelijk van de leeftijd en het geslacht mannelijk of vrouwelijk.

Bekijk hier het assortiment Wild