Slagerij vet brengt allergenen in kaartAllergenen
Een allergeen is een bestanddeel van een natuurlijke of kunstmatige stof die allergische reacties kan veroorzaken. Bij de slager kun je te maken krijgen met voedselallergenen. Die komen in jouw lichaam door het eten van producten waaraan ze zijn toegevoegd. Voorbeelden zijn het gebruik van granen bij gepaneerde producten en soja in vleeswaren.


Het aantal stoffen dat als allergeen kan fungeren is nagenoeg onbegrensd. Hoe kleiner het molecuul is, hoe kleiner in het algemeen de kans op het opwekken van een allergische reactie. Klachten die kunnen ontstaan zijn bijvoorbeeld jeuk, benauwdheid, een loopneus en tranende ogen. Talloze stoffen kunnen allergische reacties veroorzaken. Een bekend fenomeen is bijvoorbeeld de gevoeligheid voor pinda’s die maar liefst bij 0,7% van de Nederlanders voorkomt. De stoffen waarvan het bekend is dat ze problemen kunnen veroorzaken worden, verplicht,  op de etiketten van voedselverpakkingen vermeld. Het kopen van producten bij de slager hoeft zeker geen problemen te veroorzaken. Deze vaklui zijn normaal gesproken op de hoogte van de stoffen die in kruidenmelanges en dergelijke worden gebruikt. Per december 2014 zijn ze zelfs verplicht deze informatie in de winkel voorhanden te hebben. Verder kunnen ze daarover informatie inwinnen bij hun toeleveranciers.


Niet alle voedselallergenen moeten ‘verplicht’ op een etiket vermeld worden. De Europese Unie heeft bepaald dat de 14 onderstaande allergenen die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken vermeld moeten worden. Ook hiervan afgeleide stoffen moeten verplicht vermeld worden ongeacht hoeveel ervan in het product aanwezig is. Bijvoorbeeld: melk / melkproducten, eieren / eiproducten.


Bij Slagerij Vet hebben wij alle 14 allergenen in kaart gebracht.
– Voor al onze producten op de website worden de allergenen kenbaar gemaak in de product informatie
– In de linker tabel kunt u uw allergie aangeven, vervolgens zal er een overzicht verschijnen met de producten waarin dit allergeen niet is verwerkt