Lamsbout met heerlijke jus

” Als u op zoek bent naar een feestelijke traktatie van een gerecht , dit is het. Een lekker lamsbraadstuk met muntsaus en heerlijke jus, gemakkelijk, maar zo verdomd lekker. Perfect voor de paas lunch”

Ingrediënten

– lamsbout
– 4 rode uien
– 2 bollen knoflook

KRUIDEN BOTER

– 100 g ongezouten boter ( op kamertemperatuur )
– ½ een bosje verse tijm
– ½ een bosje verse rozemarijn

JUS

– 3 eetlepels bloem
– port
– 1 liter warm biologische kippenbouillon

KNOLSELDERIJ PUREE

– 1 knolselderij
– 1 kg aardappelen
– extra vergine olijfolie
– 1 hele nootmuskaat , om te raspen

MUNTSAUS

– 1 grote bos verse munt
– 2 eetlepels rode wijnazijn
– 1 eetlepel bruine basterdsuiker

Bestel hier uw Lamsbout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220ºC 

Snijd met behulp van een scherp mes het lam in over het gehele oppervlakte , ½ cm uit elkaar en3mm diep – dit geeft het de meest lekkere binnenkant en een knapperige buitenkant.

Rits de tijm en rozemarijn van hun takjes en hak deze fijn. Doe de boter, gehakte kruiden , zout en peper naar wens in een blender. Mix dit tot er een gladde massa ontstaat. Zet dit apart tot het nodig is.

Halveer alle ongepelde uien, plet de ongepelde knoflooktenen en verdeel deze over een braadslee.

Smeer de lamsbout in met de kruidige boter en leg deze op de knoflook en uien in de braadslee. Rooster in de oven voor 10 minuten per 450g, plus 20 minuten aan voor mooi rosé vlees.

Schil en snijd de knolselderij en aardappelen in kleine blokjes (2-3cm) en kook deze gezamenlijk in licht gezouten water in 15-20 minuten of tot zacht is. Giet het af en laat het uitdampen. Pureer de knolselderij/aardappelen tot een gladde of grove puree met wat extra vergine olijfolie/boter. Voeg nootmuskaat en wat zout en peper naar smaak toe.

Haal de lamsbout uit de oven zodra het klaar is en laat rusten voor tenminste 10 minuten. Ondertussen is er mogelijkheid om de jus en mint saus te maken.

Gebruik de uien uit de braadslee voor de jus, laat echter een halve ui achter voor de munt saus. Plet de zachte uien en doe in een pan, roer de bloem, een scheut van de port en de bouillon, zet dan op een hoog vuur om de jus in te laten koken. Voortdurend blijven roeren. Giet door een zeef en houd warm totdat het nodig is.

Neem de munt en hak deze fijn. Pak de gereserveerde ui half uit zijn schil en snijd deze fijn, meng de ui en munt samen in een kom met de azijn en suiker.