9x broodjes afhalen in het centrum van Amsterdam

Voortreffelijk eten onder een tientje – het kan in Mokum!

In Amsterdam Insiders Update maken we het je gemakkelijk: wij laten je de beste plekken zien om naartoe te gaan zodat jij alleen nog maar hoeft te kiezen. Deze editie: dé zaken waar je in het centrum nog voor een schappelijke prijs snel een broodje kunt afhalen.

broodje centrum amsterdam

Honger gekregen tijdens het – niet geheel vrijwillig – afstruinen van de Kalverstraat? Voor wie zin heeft in een lekker broodje en geen supersaucijs van de Bakker Bart, broodje roomkaas van de La Place of de met Nutella besmeurde pannenkoeken van de Ice Bakery blieft, lijkt de keuze rondom de winkelstraat van Amsterdam niet zo groot.

Lijkt, zeggen we. Want na gedegen onderzoek kunnen we concluderen dat er toch zeker wat parels tussenzitten waar je binnenwipt voor een prima lunch onder de tien euro. 

1. De Laatste Kruimel

Je mag jezelf gelukkig prijzen als het je lukt om een plekje te bemachtigen bij De Laatste Kruimel. Deze kleine zaak op steenworp afstand van de Kalverstraat is klein van stuk en ontzettend populair: een gevaarlijke combinatie. Die populariteit is te wijten aan de fantastische broodjes, quiches en taarten die ze er serveren. Eventueel ook to-go. Extra leuk: ze hebben een miniterrasje aan het water.

Langebrugsteeg 4

bestand_005

2. Van Dobben eetsalon

Wie zegt er nee tegen een broodje kroket, vers uit het vet? Een goed bewaard geheim is de eetsalon van Van Dobben, in een zijstraat van het Rembrandtplein. De zaak bestaat sinds 1945 en heeft wat weg van een nostalgische slagerij met de witte tegels en het personeel gehuld in witte jassen. Voor 2,95 euro krijg je een kroket op een zacht (en beboterd!) wit bolletje. Naast kroketten verkopen ze bij Van Dobben ook allerhande gemeerde oerhollandse broodjes (pekelvlees, broodje halfom) en een koppie champignonsoep toe. Pretentieloos Amsterdam zoals het hoort te zijn.

Korte Reguliersdwarsstraat 5-7-9

broodje amsterdam centrum

3. Stach

Eetwinkel Stach vind je inmiddels op zes (!) verschillende plekken in Amsterdam (waaronder in het centrum) en dat vinden wij helemaal niet zo erg: Stach verkoopt namelijk overheerlijke rijk belegde broodjes onder de vijf euro. Stipt favoriet op nummer één: broodje gehaktbal met rucola, parmezaan en mosterdmayo. Om je vingers bij af te likken.

Nieuwe Hoogstraat 1A,

bestand_002

4. Sterk Staaltje

Sympathieke eetwinkel Sterk Staaltje is al meer dan twintig jaar een begrip in de binnenstad Amsterdam. Hordes hongerige winkelaars weten de zaak vlakbij het Waterlooplein te vinden. Je vindt er talloze salades, belegde broodjes, vruchtensappen, kazen, fruit en meer.

Staalstraat 12

bestand_001-1

5. Marks & Spencer

Wist je dat de Engelse supermarktketen Marks & Spencer geroemd wordt om haar voorverpakte sandwiches? Je vindt hier een duizelingwekkend aantal belegde boterhammen die wat kwaliteit betreft niet te vergelijken zijn met de voorverpakte sandwiches van Nederlandse supermarkten. Favoriet: die met avocado en kip. Wie slim is haalt een lunchdeal, dan krijg je boterhammen, een flesje drinken en yoghurt of chips toe voor zes euro.

Kalverstraat 226

bestand_007

6. Il Sogno

Een fijne Italiaanse delicatessenwinkel om de hoek van de Nieuwmarkt. Pronkstuk in de zaak is de knalrode steenoven, waar de hele dag focaccia en pizza’s in gebakken worden. Il Sogno verkoopt naast vers belegde broodjes en pizza’s ook allerhande Italiaanse delicatessen (truffelchips!) en cadeauartikelen.

 Koningsstraat 19

bestand_0037.

7. Slagerij Vet

Een begrip in Amsterdam, en niet zo’n klein beetje. Wie kent het ‘broodje Zeedijk’ van Slagerij Vet niet? Je verwacht het misschien niet, maar bij dit kleine slagertje kun je al zo’n zestig jaar 122 verschillende soorten rijkelijk belegde broodjes op een wit pistoletje krijgen.

Zeedijk 99

bestand_004

8. ‘t Kuyltje

Sinds 1995 is ‘t Kuyltje een begrip in het centrum van Amsterdam. Eigenaar John Fontaine maakt zelf alle vleeswaren en dat proef je. Al jaren is zijn filet américain en pastrami favoriet onder veel winkelaars die er maar wat graag voor in de rij staan.

Gasthuismolensteeg 9 

bestand_000-6

9. Cora

In de buurt van het Leidseplein op zoek naar een écht lekker broodje? Dan moet je bij Cora zijn. Cora maakt dagelijks heerlijke broodjes in haar delicatessenwinkel aan de Prinsengracht. Ze belegt ovenverse ciabatta’s, stokbroodjes en meergranenbroodjes met Vitello Tonnato, rosbief, geitenkaas, Italiaanse hammen of gorgonzola. Daarnaast verkoopt ze heerlijke sapjes en (tip!) zelfgebakken brownies.

Prinsengracht 705a

bestand_001-2