Slager, dat Black Angus, wat houdt dat in?

De naam Black Angus komt tegenwoordig steeds vaker voor, en er wordt steeds vaker over gesproken. Black Angus staat op de kaart in vele restaurants en ook bij Slagerij Vet verkopen wij vlees van het Black Angus rund.

Maar wat is dat Black Angus nou eigenlijk?

Black Angus is de zwarte variant van het Aberdeen Angus ras en tevens de oorspronkelijke en genetisch dominante variant.  Aberdeen Angus is een rundveeras dat in de 19e eeuw in het oosten van Schotland is gekweekt. De runderen zijn hoornloos en hebben korte benen. De meeste Angus-runderen zijn zwart (Black Angus), al bestaan er ook rode runderen (Red Angus). Met name in de Verenigde Staten worden veel Aberdeen Angus-runderen gehouden voor hun vlees

Oke, maar wat is er dan kenmerkend voor een Angus rund?

Angus-runderen staan bekend om hun gemoedelijke karakter en hun vermogen te kunnen opgroeien op schrale gronden. Het ras staat dicht bij de natuur en gedijt het best in natuurgebieden waar een grote variëteit aan kruiden- en grassoorten te vinden is. Omdat de dieren weinig voeding nodig hebben, worden ze ook snel te vet wanneer ze zouden worden “vetgemest”. Ze kunnen dus maar beter rustig opgroeien.

En hoe vertaald dit zich naar de kwaliteit van het vlees?

De belangrijkste reden voor het wereldwijde succes van het Angus-ras is de uitzonderlijke kwaliteit van het vlees. Restaurants zetten het graag op de menukaart. Dit hangt samen met de “marmering” van het vlees: dunne lijntjes vet die door het vlees lopen. Vet heeft de eigenschap dat het smaak vasthoudt, wat het zo lekker maakt. Hiermee is het vergelijkbaar met vlees van het Wagyu-rund, dat nog iets vetter is.

Hoe kan ik aan het vlees zien of dit van een Angus rund afkomstig is?

Kenmerkend voor het vlees van het Angus rund is de “marmering” van het vlees. De marmering kunt u herkennen aan de dunnen lijntjes vet door het vlees.
Niet al het vlees met een goede marmering is vanzelfsprekend afkomstig van het Angus rund. Uw slager kan u aan de hand van een label de garantie geven dat het vlees daadwerkelijk afkomstig is van een Angus rund