Slagerij Vet sinds 1955

Wij zijn een echte slagers familie.

Huib vet heeft het familie bedrijf gevestigd aan de zeedijk in Amsterdam in 1955 opgericht.

‘t kleine slagertje

Alvorens Huib Vet het pand aan de zeedijk nummer 99 over nam, was er een juwelier gevestigd. In verhouding tot de juwelier was meneer Vet klein van postuur. Al snel stond meneer Vet in de buurt bekend als het kleine slagertje op de zeedijk. Hiermee is dan ook de naam ‘’t kleine slagertje’ geboren, wat tot op de dag van vandaag op het winkelraam staat vermeld

Vier generaties

Huib Vet sr. is de oprichter van Slagerij Vet in 1955.
Na verloop van jaren heeft hij het bedrijf overgedragen aan zijn twee zoons genaamd, Huib Vet en Klaas Vet.
De huidige eigenaar is Huib Vet, zoon van Klaas vet.
Inmiddels heeft de vierde generatie, Rik Vet zijn intreden gedaan in het bedrijf.

Zeedijk in Amsterdam

De zeedijk in Amsterdam kent een kleurrijke historie.

De Zeedijk werd aangelegd als dijk om Amsterdam tegen het water van het IJ te beschermen, dat tot 1872 nog in open verbinding stond met de Zuiderzee. In de bocht van de Zeedijk is het goed merkbaar dat de straat de loop van de oude dijk volgt.

De omgeving behoort tot de oudste buurten van Amsterdam. In 1544 werd op de zeedijk de eerste vaste straatverlichting (kaarslantaarn) van Amsterdam geplaatst. De bocht van de Zeedijk was tot de 17e eeuw een van de meest respectabele plekken waar men kon wonen. Na de aanleg van de luxueuze Herengracht verhuisden de rijke kooplieden en werd het gebied een uitgaansgebied voor passagierende zeelieden. De oude cafés en de winkels voor scheepsbevoorrading herinneren hier nog aan.

De Zeedijk loopt evenwijdig aan de oostelijke grens van de rosse buurt. Vanaf de 19e eeuw ontwikkelden de Walletjes zich hier tot de hoerenbuurt van Amsterdam en nam het aantal horecagelegenheden toe. Hoewel er veel geld werd verdiend, werd er niet geïnvesteerd. De Zeedijk raakte verwaarloosd en verpauperde. In de jaren 1970 was de straat berucht als centrum van de handel in drugs en was een tijdlang voor velen een no-go area.

Op aandringen van de buurtbewoners greep de gemeente Amsterdam in en werd de NV Economisch Herstel Zeedijk opgericht (1985). De NV werd deels gefinancierd door private partijen en was daarmee een vorm van publiek-private samenwerking. Door panden aan te kopen van particuliere eigenaren en de bedrijfsruimten vervolgens te verhuren aan legitieme ondernemers, slaagde men er in de negatieve spiraal te doorbreken.

Na opknap acties van de gemeente is de straat er weer langzaam bovenop gekrabbeld. De drugshandel verdween grotendeels. Met de vestiging van Chinezen in de buurt werd de straat het centrum van het Amsterdamse Chinatown. Sinds 2000 bevindt zich op nummer 108 – 116 de boeddhistische He Hua Tempel.